Az idősebb korban gyakran jelentkező kognitív problémák, mint a demencia vagy az Alzheimer kór, komoly kihívást jelentenek mind az érintettek, mind családtagjaik számára. Az egészségmegőrzés és a megelőzés terén azonban az AVS tréning kínál egy modern és hatékony megoldást. De pontosan mire is jó ez a tréning, és hogyan segíthet az idősebbeknek? Ebben a cikkben mélyebben is megvizsgáljuk ezt a kérdést.

Mi is az az AVS tréning?

Az Audio-Vizuális Stimuláció, röviden AVS, egy olyan technika, melynek során hang- és fényimpulzusokkal serkentik az agyat. Ezen impulzusok segítenek az idegsejtek közötti kommunikáció optimalizálásában, így támogatva az agy egészséges működését. A stimuláció hatására az agyi véráramlás jelentősen emelkedik, nő a teljesítmény és az oxygén és tápanyag ellátás.

Az AVS tréning előnyei az idősebb generáció számára

Agyi aktivitás fokozása: Az időskori agyi leépülés lassítható az AVS tréning rendszeres alkalmazásával, mivel serkenti az agysejtek működését.
Stressz csökkentése: Az AVS tréning relaxációt idéz elő, ami hozzájárul a stressz csökkentéséhez és a mentális egyensúly helyreállításához.
Jobb memória: Az idősebbek gyakran küzdenek memóriazavarokkal. A tréning javíthatja a rövid- és hosszútávú memóriát, segítve ezzel az információk megtartását.
Elesések száma:  Kutatások igazolják, hogy a tréningező idősek kisebb eséllyel szenvednek eleséses balesetet, ami az éltminőség drasztikus csökkenését előzheti meg.
Az utóbbi évek nagy felfedezése a 40Hz-es technika, amivel az Alzheimer kórt előidéző fehérjék kiürülését lehet serkenteni a központi idegrendszerben, így a kór előrehaladását csökkenthetjük.

Miként vehető igénybe az AVS tréning a demencia és az Alzheimer kór megelőzésére?

Az AVS tréninget ajánlott szakember felügyelete mellett végezni. A kezelések rendszerességét és hosszát a szakember állítja be, figyelembe véve az egyéni igényeket és adottságokat. Idős korban is ajánljuk az Integrált Mentális Állapotfelmérő rendszerben történő tréninget, ahol az objektív mérések alapján egyéni tréningprogramsort alakítunk ki és kontrolláljuk a változásokat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár az AVS tréning számos előnnyel rendelkezik, nem helyettesíti az orvosi kezelést.

Az AVS tréning egy ígéretes módszer az idősebbek számára a demencia és az Alzheimer kór megelőzésére. Az eredmények biztatóak, de mindig kérjük ki szakember véleményét mielőtt belevágnánk a tréningbe. Az egészséges életmód és a tudatos odafigyelés az egészségünkre sosem volt még ilyen fontos, mint az idős korban.